top of page
Sök
  • Skribentens bildlevandemusik

Kristine TjøgersenDen norska tonsättaren och klarinettisten Kristine Tjøgersens stycke Habitat framförs torsdagen den 16 mars i Hagakyrkan. Här berättar hon mer om arbetet med stycket och vad Trio Recherche betytt för henne.


Vad handlar Habitat om?

- Stycket är inspirerat av olika arters livsmiljöer (habitat), både djur och människor. I musiken

har jag transkriberat ljud och djurläten från habitat som håller på att försvinna, som till exempel Gibbon-apans och olika fågelarters habitat. Jag samarbetar ofta med biologer för att få nya idéer och perspektiv i skapandeprocessen och vill gärna skapa intresse för världen runt

om genom att ta in naturen i musiken. Om man berättar om olika livsformer kan det ge en

förståelse för vad som riskerar att gå förlorat genom mänsklig påverkan. En annan stor inspiration för mig är musikerna i Trio Recherche, som också har varit med i processen när jag skrev stycket. Det var faktiskt Ensemble Recherche som inspirerade mig att ta steget ut och bli samtidsmusik-klarinettist – jag tycker att de är helt unika och otroligt bra och har lyssnat på dem väldigt länge.


Vad skriver du på nu?

- Jag blev precis färdig med ett verk till WDR symfoniorkester som handlar om det nord-norska

ljudlandskapet, både under och över vattenytan. Marina ljudföroreningar från bland annat båtar och seismiska undersökningar vid oljeplattformar påverkar reproduktionen hos marint liv och har gjort kommunikation och navigation svårare för dem. När jag fick klart för mig hur stort miljöproblemet med ljudföroreningar är, alltså tex de ljud som mänsklig aktivitet skapar under havsytan ville jag belysa detta.


Hur kommer sig samhällsengagemanget i dina teman för musiken?

- Jag växte upp i en familj där vi pratade om miljöfrågor, David Attenborough med sina naturfilmer var min stora hjälte. När jag var yngre blev jag också aktiv i miljörörelsen och nu tycker jag om att sätta ljuset på dessa frågor genom musiken. Jag upplever för övrigt att samtidsmusiken mer och mer tar in världen utanför – det är väldigt spännande att följa. För mig kommer inspirationen från det som är runt oss och en önskan om att förmedla både vetenskap och berättelser till publiken för att den ska förundra sig ännu mer över världen runt oss.

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page