top of page

17/09

Kl 14.00, Hagakyrkan, Haga Östergata 30

Fri entré!

AKT 1 – JONAS OLSSON ger ett tonsättarporträtt av MARTIN SKAFTE

 

Tonsättaren Martin Skafte fann musiken genom den stora pianolitteraturen. Först genom ett antal mångbottnade läsningar av Chopins preludier och slutligen då här, på denna konsert, genom dialoger – komplexa sådana – med Debussys pianoskatt. Dialogen är måhända många gånger metafysisk, men att lyssna till dessa verk är ändå att plötsligt befinna sig i två tidsrum. Det ena, ett tidigt 1900-tal där Proust skymtar förbi på en uteservering, det andra, ett tidigt 2000- tal med en känsla av en hög platå och en intensivt borrande blick mot en skimrande horisont. Levande Musik är stolta över att äntligen få presentera denna Göteborgstonsättares pianomusik i en porträttkonsert!

Jonas Olsson - piano

AKT 2 – CHRISTIAN SMITH, slagverk

 

Mani.Gonxha (Sverigepremiär) - Pierlugi Billone

on forgetting (Uruppförande) - Cindy Giron

Glafsered - Jürg Frey

 

Tonsättarna Pierluigi Billone och Jürg Frey är idag centrala gestalter på de stora festivalerna världen över. Likväl har båda något mytologiskt över sig, en viss hemlighet som kanske snarast kommer sig ur deras egensinniga musik. Billone där kropp och klang paras med arkaiskt rituella dimensioner. Mani. Gonxha är ett verk där enbart två tibetanska ”singing bowls” används. Dess implicita rituella användning förvandlas i musikerns händer (Mani) genom en myriad av anslag till en, sammansatt klangkropp.

I Freys musik får Cage 4’33” sägas utgöra referensen; musik där tystnad och klang är i fokus. Musiken laborerar ofta i gränsområdet mellan konsertmusik och ljudkonst. I Glafsered möter vi två ljudkällor, crotales och stenar. Båda försiktigt trakterade. I inspelningen från uruppförandet som faktiskt skedde i Borås i Björn Nilssons händer 2003 hörs tydligt ett strömt vattendrag. Det tonhöjdlösa perkussiva från stenarna, det skimrande klocklika i crotales blandas ljuvt och esoteriskt med vattnets forsande brus.

 

 

Smith bjuder även på ett uruppförande, on forgetting, av den numera Haag-baserade (men i grunden Amerikanska) tonsättaren Cindy Giron. En tonsättare som trots sina unga år (f. 1987) redan etablerat sig med en stark röst. Genom en musik där ledord som tystnad, rum och rörelse spelar samman i ofta långa, klangliga förlopp där förkärleken för perkussiva, men ändå spröda harmoniska ljud är påfallande.

Christian Smith - slagverk

bottom of page